Jag tvekade i åratal innan jag satte mig vid datorn och började skriva. Utkast och handskrivna texter fanns samlade i pärmar och lådor men jag visste aldrig om de någonsin skulle resultera i en bok. Men alla dessa som under åren låtit mig veta att berättelsen inte bara är min, utan också deras, fick mig att ta beslutet.

Nu är boken ute och lever sitt eget liv, begrundas, tolkas och recenseras. Det är en tanke jag knappt vågar avsluta...

Men jag gläder mig åt alla fina kommentarer som boken fått från kända och okända läsare.

Och jag delar givetvis gärna med mig.

Recensioner/kommentarer

"Det Lotta Backman berättar berör på djupet. Ibland undrar jag vad man menar med

spänningslitteratur för i Backmans bok hittar jag den verkliga spänningen, livets alldeles egen. /.../ Efter läsningen går jag berikad vidare tack vare Lotta Backmans sätt att berätta. Utanförskapet som hon upplever gör inte bara ont, utan märkligt nog också gott."

Rolf Knutsson, Dagen

"Det finns ett driv i romanen som gör att jag ivrigt vänder blad efter blad.

Författarens skildring av Lottas uppväxt i det pingstkyrkliga hemmet är både intressant och gripande, och Backmans stil är behagligt följsam."

Caroline Magnusson, Borås Tidning

"Här finns en förståelse och öppenhet inför tron och, framförallt, inför välviljan. Detta skiljer ut Lotta Backmans bok från andra böcker i liknande kategorier och ger den ett konstruktivt tilltal, bortom den förlamande bitterheten."

Anna Hagnell, Sändaren

"Bokens kontext känns så självklar och det är precis de känslor och miljöer jag kan spegla mig i. Det är fantastiskt och jag är så tacksam att få upp dem till den medvetna arenan igen."

"Jag älskade hoppen mellan de olika personernas liv och miljöer, det ställer lite krav på läsaren. Ett fint "pussel"! Intressant inte minst för alla som jobbar med människor, att få inblick i tankar och känslor hos någon som får reda på något så omstörtande som att hon/han är adopterad."

"Jag hoppas av allt mitt hjärta att du fortsätter skriva för du har en skrivstil som är så otroligt målande och lättläst, den är som en våg att bara vila i."

"Det var längesen jag sträckläste en bok, men idag har jag gjort det. Din bok. Började läsa vid spisen, som en äkta husmor. Sen kunde jag inte lägga den ifrån mig, satt i soffan till kl 17, då hade jag läst ut den. Helt underbart! Jag smålog många gånger, alla dina underbara beskrivningar av frikyrkovärlden var så mitt i prick med lagom ironi när det var befogat."

"Jag sträckläser den mycket fängslande romanen."

Yvonne Teiffel, Jönköpings-Posten

"Din bok är läkedom för min själ. Tack för din förmåga att se, minnas, beskriva, beröra och trösta!"

"Författaren kan inte bara måla tavlor utan är också ordkonstnär. Boken är ett collage av känslor och minnesbilder som är målade i ord och som griper tag och fascinerar."

Tidningen Junia

"En vacker och innehållsrik bok.

Modern nutidshistoria genom ett barns ögon.

Den berikade mig!"

Maria Larsson, Barn- och äldreminister

"En träffsäker beskrivning av att leva i två världar."

"Jag ska hälsa från xxx att det är en av de bästa böcker hon läst. Att hon älskade den och både grät och skrattade då hon läste den. Hon var mycket noga med att jag skulle berätta detta för dig."

"Jag vill bara skriva några rader för att säga tack. För att du så öppet delade med dig av ditt liv och ändå lyckades göra det så kärleksfullt. Hoppas du får mycket feedback på din bok och lycka till."

"Du är grym och det var meningen att den här boken skulle bli till!"

"En berörande berättelse, men allra mest gillar jag det visuella språket. Författaren målar bilder med ord och tar oss med på en resa till en tid och miljö som är annorlunda från idag."

"Läs den! Hoppas att detta inte är det enda författaren bjuder oss på. Ser fram emot nästa bok!"

"Jag har precis läst ut din bok och är överförtjust över ditt vackra språk (är lite av en språknörd) och jag känner igen stora stycken av din berättelse.

Jag har i mycket fått bekräftelse på att jag inte är ensam på den här vägen".

"När jag läst klart fylls jag av en varm eftersmak, det blir så försonande på slutet och accepterande av ett liv där människor har handlat efter vad de trodde vara rätt och riktigt."

En och annan bloggare har också

kommenterat boken...

”Vartenda ord är en guldklimp! Jag kunde inte sluta läsa! En berörande berättelse men allra mest gillar jag det visuella språket. Betyg +++++”

morra.bloggy.se

”Detta är en underbart vackert skriven historia. Jag njuter av varenda sida jag bläddrar. Dessutom är barndomsskildringen fängslande och gripande./…/En mycket läsvärd bok som får

++++ i betyg.”

paulaz.se

”En finstämd berättelse skriven med mycket kärlek, men också med känslan att inte riktigt passa in. Lotta Backman berättar om sitt liv parallellt med sin biologiska mors, vilket ger romanen ytterligare en dimension. Och den berör mig starkt.”

jonkopingsbibliotek.se/bokerier

”Jag har haft semester och läst en hel bok. Från början till slut. Och den var bra./…/ Lotta Backman har lyckats fånga känslor och ögonblick från en barndom. Och om barnets önskan att höra till. Den är mer en beskrivning än en uppgörelse. Hon är så

lugn och medveten på nåt sätt. Och det finns många ”om” och ”varför” att fundera på. Ja, jag gillade verkligen boken.”

enlevandecharad.blogspot.com

”Denna bok borde egentligen få 10 i betyg, men skalan går bara till 5. En mycket ömsint och gripande bok!”

boktipset.se

"En helt underbar bok om kärlek, moderskap och svek.”

musslovich.blogspot.com

"Stark och lättläst" Betyg 4 av 5

jenniesboklista.com

"Jag har tidigare tagit del av Lotta Backmans livsberättelse i muntlig form och den är minst lika fängslande i skrift./.../Jag rekommenderar verkligen läsning av den här boken. Den ger mycket att fundera på mot olika perspektiv, både existensiella och politiska" Betyg 4,5

Pocketblogg.se/evalution